2015. november 23., hétfő

Ezért ő a legeslegnagyobb magyar színésznő

Aki egyszer már meghalt, annak az élet nem nagyon tud újat mutatni – mondta nekem Törőcsik Mari, miközben egy tévéfelvételre készültünk. Mosolygós volt, törékeny… és olyan mágneses erő áradt belőle, hogy legszívesebben sosem engedtem volna ki a stúdióból. Ez három évvel azután történt, hogy felkonferáltam őt a Filmszemle megnyitóján, amikor a 2008-as majdnem végzetes betegsége után először jelent meg nyilvánosan. Egy ország lélegzett föl akkor, hogy él, beszél és újra ott van velünk a színpadon. „Nagyon messziről jövök. De visszajöttem!” – így kezdte a beszédét. 

Törőcsik Mari kiadványok, érdekességek ITT.


Törőcsik Mari kiadványok a Libri oldalán.

Törőcsik Mari érdekességek a Lira.hu-n.

Törőcsik Mari ma nyolcvanéves, és azt kívánjuk, hogy sokáig maradjon még velünk, mert egyszerűen nem tudjuk elképzelni a világot nélküle.

D. Tóth Kriszta és Fiala Borcsa összeírták, hogy szerintük miért ő a legeslegnagyobb magyar színésznő.

1. Mert száz arca van
„Ha kell, húsz évet fiatalodik, ha kell, húsz évet öregszik. Mindenféle kort vállal, mindenféle korban otthonos.

Mert tudja a titkát mindenféle emberi kornak: hogy minden életkor emberi. Ő az, aki törékenynek látszik. Ám igazából eltörhetetlen. Ő az, aki egyszerre világsztár, és magyar nemzeti érték.

Aki egyszerre bűvöl el csöndjeivel és tomboló, már nem is emberekre szabott indulataival. Akiről nem lehet írni, szavakkal már utolérhetetlen. Ő az, aki már csak szavakkal utolérhető.” – írta róla Pilinszky János a Film Színház Muzsika 1977. április 2-i számában.

Mi meg sem próbáljuk ezt Pilinszkynél szebben, jobban megforgalmazni, mert nem lehet – még akkor sem, ha a költő sajnos nem látta az érett, bölcs, tapasztalt Törőcsik Marit.

Klikk a teljes cikkért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése