2015. november 24., kedd

Törőcsik Mari megkapott szinte minden elismerést

A színpadon tíz évig semmire sem tartották, lebeszélték volna a rendezőket, hogy vele kísérletezzenek, hatvan évvel később mégis őt tartják a legnagyobb mai magyar színésznek. Bár egyszer már meghalt, és az újságok is temetik, még folyamatosan dolgozik, de ha eljön az ideje, azt mondja, ott tudná hagyni a színpadot. Törőcsik Mari hétfőn tölötte be a nyolcvanat, ebből az alkalomból beszélgetett vele az origo riportere.

Törőcsik Mari kiadványok, érdekességek ITT.


Törőcsik Mari kiadványok a Libri oldalán.

Törőcsik Mari érdekességek a Lira.hu-n.

„Tíz évvel ezelőtt nem tartották színésznőnek. Lehet, hogy filmen jó – mondogatták –, de hát az nem művészet: bármelyik civilből lehet filmszínész! Amikor Ruttkai Éva után beugrott Natasa Rosztova szerepébe, kevesen nézték meg a szakmából, és a kritikusok nem írták le törékeny kislánybáját, poétikus lebegését a báli jelenetben, sem szép mosolyát.”

Ma már nehéz elhinni, de ezeket a sorokat 1969-ben Törőcsik Mariról írta Molnár Gál Péter (MGP). Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze nyolcvanéves korára megkapott szinte minden elismerést, amit csak színész kaphat a cannes-i Arany Pálmától a különböző országokban átadott életműdíjakig, két Kossuth- és két Jászai Mari-díjtól a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjéig. Színházi pályája mégis nehezen és lassan indult be.

Klikk az interjúért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése