2015. április 14., kedd

Törőcsik Mari apró főszerepe az Eszkimó asszony fázikban

Eszkimó asszony fázik - magyar zenés filmdrámában Törőcsik Mari is feltűnik. A film DVD-n elérhető.

A zongoraművész Laci (Boguslaw Linda) megismeri Marit (Méhes Marietta), aki különös vonzerejével hamarosan felforgatja az életét. Egzisztenciáját felrúgva zenekart alapít vele. Kiderül, hogy a lány intézetben élt, megszökött, és János (Lukáts Andor) egy süketnéma állatgondozó vette magához, majd feleségül. Mari szerelmes Laciba, és szereti Jánost...

Az Eszkimó asszony fázik Xantus János rendező (Hülyeség nem akadály, Párizs, Rocktérítő, Szoba kilátással) első nagyjátékfilmje.

Az 1983-as film egyik legfőbb értéke az, hogy képben- és hangban is megőrizte az utókor számára Lukin Gábor és Víg Mihály dalait, vagyis a korszak egyik kultikus underground zenekarát a Trabantot. Az Eszkimó asszony fázik filmzene-kislemez (Tangó, Itt van, pedig senki se hívta, Ragaszthatatlan szív, Napszúrás, Balettcipőben) lett a Trabant együttes (Lukin Gábor, Vető János, Méhes Marietta, Menyhárt Jenő, Másik János és Víg Mihály) egyetlen hivatalos és önálló hanghordozója.

Az egyik filmbeli együttes tagjaiként egy rövid jelenet erejéig feltűnnek még az A. E. Bizottság művészei, továbbá mellékszereplőként Földes László Hobo (mint Párduc) és zenekara a Hobo Blues Band (mint Párduc Nebuló Blues Band), akik előadják a Párduc Nebuló Blues-t.

A Magyar Nemzeti Filmarchívum Magyar Filmtörténeti Sorozatában 2011-ben megjelent DVD extrái között megtalálható Xantus János és Gellért Gábor beszélgetése, továbbá Xantus János három rövidfilmje (És így s eképp tovább, Diorissimo, Női kezekben), melyekben szereplőként feltűnnek az Eszkimó asszony stábjának tagjai (Xantus János, Méhes Marietta, Lukáts Andor, stb.), egy rövid főszerepben Törőcsik Mari, és egy villanásnyi időre Révész Sándor, a Piramis énekese is.

Az alkotás iTT érhető el DVD-n.

Lájk, ha kedveled Törőcsik Marit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése